Wednesday, April 4, 2012

ILHAM KHASYAF MENURUT PETIKAN AL ISLAM

Ini pandangan ulama dunia menurut kacamata mereka dan bukan pengalaman mereka sendiri. Sepertimana petikan Al Quran dan Hadis iaitu : "Hendaklah kamu bertakwa kepada Allah nescaya Allah akan ajar kamu."(Al Baqarah : 282) Sabda Rasulullah SAW,"Barangsiapa yang beramal dengan ilmu yang dia tahu, Allah akan pusakakan padanya ilmu yang dia tidak tahu." (Dikeluarkan oleh Abu Nuaim)

 Jadi ulama dunia bukan lah orang yang arif dalam Ilmu Allah, mereka cuma menghafal KITAB sepertimana kita juga boleh.Ini adalah kerana MEREKA TIDAK MENGAMALKAN APA YANG MEREKA TAHU MAKA ALLAH SAW TIDAK MEMPUSAKA KAN KEPADA MEREKA APA-APA YANG MEREKA TIDAK TAHU. MEREKA HANYA PANDAI BERKATA-KATA SEPERTIMANA SABDA RASULULLAH DARI PADA ABU HURAIRAH,

 " Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang di buat dari kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai, dan percakapan mereka lebih manis dari gula."

Dalam AL Islam keluaran yang sama juga terdapat percanggahan pendapat sepertimana di artikel berikut ini. MENOLAK ILMU DARI MIMPI.
KALAU SETAKAT ILMU ASAS DAN BOLEH DI PELAJARI DI MANA-MANA TERMASUK DI UNIVERSITI, IA BUKAN LAH ILMU PERINGKAT TINGGI DAN TIDAK SAMPAI PUN TAHAP ILMU KAROMAH (AL - MAUNNAH BAGI KITA YANG BUKAN WALI NI) . JANGANLAH SIJIL-SIJIL DAN GLAMOUR PULA MENJADI UKURAN , ITU TANDA TIADA IKHLAS DALAM BELAJAR DAN BERAMAL, MAKA AKAN TIMBUL RIAK, UJUB, SOMBONG DAN TAKABBUR LALU MENOLAK ILMU DAN FAHAM ORANG LAIN YANG TIADA SIJIL DAN TIDAK GLAMOUR.

 "BILA KAMU MENGAMALKAN APA YANG KAMU TAHU, MAKA ALLAH SWT AKAN MEMPUSAKAKAN APA ILMU YANG KAMU TIDAK TAHU." JADI BUKAN MEREKA YANG DI PANGGIL ULAMA SAHAJA YANG BOLEH DI ANGGAP FAHAM DALAM AGAMA, RAMAI LAGI DI LUAR SANA YANG TIDAK DI IKTIRAF MANUSIA UMUMNYA TETAPI D AKUI OLEH ALLAH DAN RASUL.