Wednesday, May 2, 2012

WARISAN SUNAN KALIJAGA DAN MASJID DEMAK

Makam Sunan Kalijaga berada di Kadilangu, Demak dalam “rumah” kokoh dengan ukiran Jepara terbaik di pintu, jendela, maupun tiang-tiangnya. Sunan Kalijaga merupakan salah satu dari Walisongo yang mempunyai sejarah hidup yang unik dan mengesankan.

Sunan Kalijaga diperkirakan lahir pada tahun 1450 dengan nama Raden Said. Dia adalah putra adipati Tuban yang bernama Tumenggung Wilwatikta atau Raden Sahur. Nama lain Sunan Kalijaga antara lain Lokajaya, Syekh Malaya, Pangeran Tuban, dan Raden Abdurrahman. Berdasarkan satu versi masyarakat Cirebon, nama Kalijaga berasal dari Desa Kalijaga di Cirebon. Pada saat Sunan Kalijaga berdiam di sana, dia sering berendam di sungai (kali), atau jaga kali.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

PINTU MASUK MAKAM SUNAN KALIJAGA


LALUAN KE MAKAM SUNAN


DI HADAPAN MAKAM SUNAN


PENINGGALAN SUNAN - KHASIAT PERUBATAN


INSYAALLAH JIKA DI MINUM DGN NIAT PENYEMBUHAN PENYAKIT DENGAN BAROKAH WALI SUNAN KALIJAGA, PENYAKIT AKAN PULIH DAN SEMBUH


PENJURU MAKAM SUNAN KALIJAGA


TEMPAT PERTAPAAN SUNAN KALIJAGA


PINTU KELUAR DARI MAKAM SUNAN KALIJAGADI HADAPAN MASJID AGUNG DEMAK


TEMPAT WUDUK 


INI LAH TEMPAT WUDU  MASYARAKAT DULU-DULU


TEMPAT BERSEJARAH YANG MASIH KEKAL


PERKARANGAN MASJID DEMAK


BEDUK ZAMAN SUNAN


BATU PERINGATAN


PEMANDANGAN DI WAKTU MAGHRIB MASJID DEMAK


MAKAM SULTAN DEMAK I

Kawasan pemakaman Sultan Demak ini adalah kawasan larangan dan berpagar. Di buka hanya sekali dalam setahun semasa Hari Haul. Namun ketibaan kami seperti di sambut apabila melihat pintu pagar terbuka dan di jemput masuk oleh Pemegang Kunci. Sejurus kami keluar selepas selesai berwirid, berzikir dan berdoa, pintu pagar di kunci semula.


PEWARIS ILMU SUNAN DENGAN PAKAIAN ALA-ALA SUNAN KALIJAGA

MOYANGNYA BERMISAI NAMUN CUCUNYA SENANG BERJANGGUT